Moodle

A Moodle egy világszerte ismert e-learning keretrendszer, ami kiválóan alkalmas internetes képzési programok, online kurzusok lebonyolítására. Első ránézésre egy egyszerű honlap, de valójában sokkal több annál. Nem csupán tananyagok megosztására alkalmas, hanem kommunikációra, webes együttműködésre, és még számtalan további dologra… szeretni fogjátok!

A webkurzus képzések online környezetben, ilyen e-learning keretrendszer használatával történik, ha tehát a konkrét kurzusokra vagy kíváncsi, azokat itt találod: a Webkurzus eLearning portálja.

Miért Moodle?

Távoktatás, online oktatás, e-learning… Ha ebben a fogalmi körben egy kicsit szétnézünk napjaink megoldásai között, általában két típust találunk:

  • Az egyik, hogy az ilyen képzéseket egy viszonylag zárt, kimondottan oktatásmenedzsment célokra létrehozott és jellemzően tartalomközpontú rendszerben bonyolítják le. Ilyenek az ún. e-learning keretrendszerek is, az egyik legismertebb ilyen a Moodle.
  • A másik megoldást a nyitott, online alkalmazásrendszer összeállítása jelenti. Itt nagyjából arra kell gondolni, hogy ha a kor médiatudatos embere használ közösségi portált (Facebook), van egy e-mail címe és Google-fiókja, netán még RSS csatornákat is olvas, akkor kis túlzással mindene megvan, ami egy személyes tanulási környezet felépítéséhez szükségeltetik.

Ami miatt a kétség kívül innovatív második megoldás helyett mi mégis a zárt oktatási rendszer (Moodle) mellett döntöttünk, az egész egyszerűen a pragmatikus, hétköznapi oktatási gyakorlat. Az oktatási rendszer évtizedes beidegződései. Egy  „hivatalos” oktatási környezetet adunk, amiről a résztvevő tudja, hogy az ott a „hely”, ahol a képzés zajlik. Titkon szeretnénk, ha nem így működne, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyelőre így működik. 😉

No, de a Moodle-be aztán mindent bele!

moodle

A Moodle egy világszerte ismert, használt és jól bevált e-learning rendszer. Magyarországon is ezt használja a legtöbb felsőoktatási intézmény mellett számos vállalat és jó néhány közoktatási intézmény is. A rendszert általában valóban “zártan” használják, talán ezért kevésbé ismert szélesebb körben.

A Moodle mögött egy nagyon széleskörű nemzetközi fejlesztő csapat és közösség áll, de a hazai Moodle közösség is igen aktív, naprakész és segítőkész.

A rendszer univerzális abban a tekintetben is, hogy a legkülönbözőbb platformokon hozzáférhető. Hogy mást nem mondjunk az ismertebb mobil operációs rendszerekhez elérhetők Moodle applikációk, de az újabb Moodle-sablonok – mint a miénk is – a reszponzív dizájnnak köszönhetően külön applikáció nélkül is viszonylag kényelmesen használhatók tabletről, vagy mobiltelefonról is.