Skip navigation

Hogyan írjunk jó fogalmazást?

Videós magyarázat

Fogalmazás a központi felvételin...

Ebben a kissé rendhagyó tananyagban nem is annyira konkrét tananyagot szeretnék nektek "átadni", inkább csak néhány tippet, ötletet, ami segítségetekre lehet majd a központi felvételi szövegalkotásos feladatának megoldásában. Röviden írásban is összeszedem a főbb pontokat, de mindenképp nézzétek meg a videót, talán úgy még életszerűbb lesz ez a néhány jó tanács! ;)

1. Ne görcsölj!

Ne félj a fogalmazástól! Írtál már egy csomót, nincs olyan dolog, téma amiről ne lenne véleményed.

2. Mérlegelj!

Ha van választási lehetőséged, döntsd el, melyik áll hozzád közelebb. Válaszd ki a témát, vagy képet, és kezdj el gondolkodni rajta!

3. Gondolkodj!

Sokan estek abba a hibába, hogy azonnal elkezdtek írni, hogy minél előbb túl legyetek rajta. Számoljátok a mondatokat, és csak egy lebeg a lelki szemeitek előtt, hogy a kívánt 12 mondatot teljesítsétek…
Gondoljátok végig, hogy mit és miről akartok írni, és ha nincs megkötés, akkor azt is, hogy milyen formában. Még arra is lesz időtök, hogy a kulcsfogalmakat, tételmondatot leírjátok, és csak a tervező rész után kezdjétek meg a tényleges érdemi munkát.

4. Kezdd el!

Szerintem ne a címadással, hanem magával a szöveggel…

5. Tagolj!

Tagold a szöveged egységekre! Legyenek meg a nagy szerkezeti egységek: bevezetés, tárgyalás, befejezés. Hogy melyik miről szóljon? Mindegyik a témádról, csak másképp.
A bevezetésben készítsd elő a fogalmazást, utalj arra, hogy miről fog szólni az írásod! Ismertesd a szereplő(ke)t, helyszínt, időpontot. Ez legyen ütős, érdekes, fantáziát csiklandozó, hogy mindenki csak a te írásodat akarja olvasni.
Aztán jöhet a tárgyalás: maga a sztori, vagy érvelés. Fejtsd ki a történetet, ami legyen izgalmas, érdekes, kalandos, eseménydús, szórakoztató, lebilincselő! A tárgyalást kisebb bekezdésekre tagolnod kell, egy-egy logikai, tartalmi rész határánál.
Majd végül jön a befejezés, ami rövid, frappáns legyen és zárja le a történetet, annak mintegy csattanójaként, vagy summázataként.